fbpx

Dela i sociala medier

presentationsteknik pontus

Presentationsteknik med Pontus F Christoffersen 🍿

Vi satte oss ner med Pontus F Christoffersen - presentationsexpert, retorikkonsult och föreläsare, för att reda ut ett par frågor om presentation och presentationsteknik. Det vi hört och lärt oss om presentationsteknik tidigare är att man bör förhålla sig till fem grundpelare - Inledning - Åsiktsförklaring - Bakgrund - Huvuddel (Motargument) - Avslutning.

Är det rätt förhållningssätt till att hålla en bra presentation eller ska jag tänka på ett annat sätt?


Svaret jag fick var kort, koncist och väldigt intressant. 

Inledning och Avslutning är egentligen det man bör tänka på. Genom att få till en riktigt bra inledning skräddarsydd efter publiken och innehållet gör att du fångar deras uppmärksamhet direkt. Minnet fungerar nämligen på det sättet att genom en stark inledning och avslutning blir innehållet i mitten inte alltid superviktigt. Man minns helt enkelt inte alla detaljer utan början och slutet är det som sitter kvar. 

Pontus förklarar sin strategi för att alltid prestera på topp. Han menar att du inför och under en presentation behöver tänka på 3 saker. 

Inledning
  • Gillande - du vill att publiken ska gilla dig och du behöver bevisa att du som presentatör har deras bästa intresse.

  • Förtroende - publiken behöver lita på dig för att det du säger ska tas på allvar och att Du är rätt person att framföra ämnet. Ingen gillar att lyssna på någons CV - Du behöver visa publiken din kompetens.

  • Nyfikenhet - What’s in it for them? Vad tjänar de på att lyssna på dig? Ge dem tydliga värden och lägg fram dina starkaste punkter på ett sätt som gör att publiken 

Dessa tre pelare kan du visualisera som tre vattenglas och hur fulla de är. Vet publiken exempelvis redan vem du är och du är säker på att du har ett gott rykte bland dem så behöver du inte fokusera stenhårt på förtroende-delen för det glaset är redan ganska fullt. Alltså - beroende på vem du är och vilka du pratar för så anpassar du presentationen efter vilka glas du behöver fylla.

Pontus F Christoffersen började föreläsa redan vid 23 års ålder och ofta när han klev på scenen höjde publiken på ögonbrynen och undrade vad den där pojkspolingen egentligen kunde lära dem. I många fall tappade han publiken redan där genom att inte benämna sin unga ålder. Med tiden förstod han att om han inom den första minuten tar upp den rosa elefanten i rummet, sin ringa ålder, kanske skämtar om det, sen påvisar sin kompetens - så har han fångat dem. Det spelar ingen roll om vad som är sant utan vad folk uppfattar - så utgå från publiken för att din presentation ska landa rätt.

Avslutning

När det kommer till avslutningen menar Pontus att du inte ska vara allt för långrandig. Du har lagt fram dina bästa argument och motargument och nu behöver du uppmana publiken att följa råden. Människor gillar inte avslut. "Tack för mig" är inte vägen att gå - Vad är nästa steg? Uppmana dem t.ex. att "under resten av veckan tänka på dessa 3 saker jag har sagt...", "Nu vill jag att ni tar steget att ger blod...". Vad det nu är som du har pratat om är det 9 gånger av 10 mer effektivt att avsluta med en uppmaning. 

 

Så nu vill jag att ni klickar er vidare in på Pontus F Christoffersens profilsida HÄR och bokar en inspirerande föreläsning med presentationsexerten! 😉

Vill du också bli en riktig mästare på presentationsteknik?

Hör av dig så kopplar vi ihop er!

Fler liknande inlägg

Mer inspiration